Vakcinacija i čipovanje psa - 1600 rsd

06.04.2016.

print rss
Vakcinacija i čipovanje psa - 1600 rsd

Ako imate kućnog ljubimca, sigurni smo da vam je njihovo zdravlje veoma bitno i da se trudite da  njima brinete redovno i savesno. Bilo da su sa nama u kući, ili ih čuvamo u dvorištu, psi ili mačke, vremenom ovi mališani svakako postanu deo porodice! Zato o njima brinemo kao o sopstvenoj deci i svaki zdravstveni problem ume zaista da nasekira.

 

Sami ljubimci ne umeju da se požale i kažu kada im nesto fali, zato su redovni pregledi i vakcinacije radi prevencije bolesti veoma bitne za vaše kuce i mace, a vi savesno brinite o njihovom zdravlju - jer to je obaveza gazde koji ih voli!

 
Klinički pregled pasa i mačaka podrazumeva utvrđivanje opšteg stanja životinje (stanje kože,sluzokoža,spoljašnjih telesnih otvora,limfnih čvorova,telesne temperature,telesne mase,pregled srca i pluća auskultacijom). Vakcinacija predstavlja aktivnu imunizaciju organizma. Vakcinom se u organizam unose minimane količine virusa i bakterija koje pokreću imunološku reakciju i stvaranje antitela na date uzročnike. Solidan imunitet nastaje posle 10-14 dana. Vakcinacija se vrši samo kod zdravih životinja,tako da joj uvek prethodi klinički pregled i dehelmintizacija tj. tretman čišćenja protiv crevnih parazita.
 

Vakcine su polivalentne tj. imaju više antigena kombinovanih u jednoj vakcini koji stimulišu razvijanje imuniteta za više bolesti. Na vakcinama se nalaze oznake za bolesti čiju imunizaciju sprovode:

D-canine distemper virus - štenećak,

H-hepatitis pasa - virusna infekcija,uzrokovana sa dva srodna virusa koja napadaju jetru.

P-parvoviroza - virusna infekcija koja napada sluznicu intestinalnog trakta.

Pi-virus parainfluence - virusna infekcija koja zajedno sa virusom Hepatitisa može prouzrokovati infekciju gornjih respiratornih puteva.

L-leptospiroza- zoonoza.
 

Vakcinacija pasa protiv zaraznih bolesti se sprovodi u uzrastu od 8 nedelja, a revakcinacija se vrši nakon sa 12 i 16 nedelja, a zatim jednom godišnje. Odrasli psi i mačke se vakcinišu jednom godisnje. Ukoliko postoji povećan rizik od zaraze ili majka nije bila vakcinisana,štenci mogu da se vakcinišu ranije sa 6 nedelja starosti, a revakcinisanje se vrši još dva puta na 3-4 nedelje.