Brisevi

 Od  vlasnika životinje se uzimaju anamnestički podaci koji su veoma značajni u dijagnostici jer se na osnovu istorije bolesti mnoga oboljenja mogu isključiti i odbaciti jedna po jedna da bi se na kraju došlo do prave dijagnoze. 

Zbog sigurnijeg i bržeg puta do dijagnoze posebnu pažnju smo posvetili laboratorijskoj dijagnostici.

Kao što ljudi daju briseve grla, nosa, uha, tako isto i naši četvoronožni prijatelji.

BRIS UHA

Danas su u upotrebi komercijalno pripremljeni sterilni brisevi. Bris se može uzeti sa raznih mesta u organizmu, šupljina i vidljivih sluzokoža, kao i drugih površina. Ukoliko vaš ljubimac ima nekih problema sa ušima, biće uzet bris iz uha na analizu.

BRIS GRLA

Svaki bris posle uzimanja potrebno je što pre zasejati na hranljivu podlogu. I psi i mačke mogu imati problema sa grlom, bolovima i otežanim gutanjem hrane, pa se u tim slučajevima savetuje da se najpre uradi bris grla.

BRIS NOSA

Kao i bris grla, i bris nosa se uzima kada vaš ljubimac ima zdravstvene probleme koji mu remete kvalitet života. Vlažna i hladna njuškica je normalna za psa, ali ukoliko vaši ljubimci imaju previše sluzi ili nekih sličnih problema, trebalo bi uraditi ovu analizu. 

VAGINALNI BRIS ZA PSE

Ako je vaša ženka psa gravidna, svakako je potrebno da je kontrolišete, da bi na svet donela zdrave štence. Da bi se otkrilo da li je sve u redu, ili možda postoji neka bakterija, potrebno je uraditi vaginalni bris za pse.

VAGINALNI BRIS ZA MAČKE

Ako vaša maca čeka bebe, potrebno je da znate da li je sve kako treba, a uzimanje vaginalnog brisa se svakako preporučuje. Kada postoji problem, na primer određena bakterija, može se na vreme reagovati i vaša maca izlečiti, kako bi omacila zdrave mačiće