Kastracija pasa i macaka - za i protiv

06.04.2016.

print rss
Kastracija pasa i macaka - za i protiv

Kastracija podrazumeva hirurško otklanjanje polnih organa. Stručnim rečnikom se kod ženki naziva ovariohisterektomija, a kod mužjaka orhidektomija. Tradicionalno, u većini evropskih zemalja ljubimci se kastriraju samo kada je to najnužnije, kao što je kod teških oboljenja reproduktivnih organa. Na severnoameričkom kontinentu - a ovo sve više postaje trend i u drugim zemljama - kastracija pasa i mačaka vrši se kao deo zdravstveno-preventivnih mera i smatra se nečim što savesni vlasnici treba da prihvate.

Postoje argumenti za i protiv ove rutinske operacije. Pre svega, treba poštovati različitosti u tradiciji i činjenicu da je za neke ljude ovo neprihvatljivo mešanje u ono što je priroda odredila.

Takođe je neosporno da poneka životinja (mada je ovo retkost) posle operacije postane lenja i sklona gojaznosti. Kod većine ovo ipak nije slučaj, i, obzirom da se kastracija preporučuje pre razvitka polne zrelosti, do neke značajnije promene u organizmu i ne dolazi jer polni hormoni još nisu postali aktivni.

Postoje dve grupe argumenata koje govore u prilog rutinske primene ove hirurške intervencije: socijalni i medicinski.

Iz socijalnog aspekta, ovako se znatno smanjuje broj pasa i mačaka lutalica, jer ne dolazi do njihovog nekontrolisanog razmnožavanja. Takođe, izbegavaju se neke neugodne navike koje polno zrele životinje ispoljavaju kao što su obeležavanje (markiranje) mokraćom, agresivnost mužjaka, zatim teškoće sa ženkama kada su u polnom žaru itd.

Medicinski razlozi koji govore u prilog kastraciji su mnogobrojni. Čitav niz obolenja javlja se samo kod intaktnih životinja. Kod ženki to je pre svega piometra - gnojno zapaljenje materice koje završava fatalno ukoliko se hitno ne pristupi operaciji. Isto tako, tumori mlečne žlezde, od kojih su mnogi maligni, javljaju se kod nekastriranih ženki jer su pod uplivom ženskih polnih hormona. Kod mužjaka su veoma česti problemi sa prostatom - slično muškarcima, i psi mogu razviti benigno uvećanje prostate koja lako dovodi do blokiranja uretre i nemogućnosti mokrenja. Kod muških životinja takođe su česti perianalni tumori.

Svi ovi problemi mogu se izbeći kastracijom. Preporučuje se da se ona obavi sa 5-6 meseci starosti, što znači pre razvoja polne zrelosti. Mlade životinje se takođe mnogo lakše i brže oporavljaju posle ove rutinske operacije koja se obavlja pod generalnom anestezijom.